Kafići Korisno Recepti Zabava

Bečka kafa

By on јануар 4, 2016

Dosta je vodiča napisano na temu kulture, hrane, kupovine i izlazaka u Beču, te Vam o tome neću ni pisati. Pošto je ovo blog o kafi, i putopis je baš takav – kafeni :) Beč je sjajna destinacija za svakog ljubitelja kafe. Bečlije neguju tradiciju pijenja kafe natenane, uz novine ili tortu (Zaher torta se podrazumeva, a ako ne volite čokoladu, onda je štrudla sa jabukama i cimetom pravi izbor za Vas).

Sacher torta

Bilo gde da sednete na kafu u Beču, nećete pogrešiti. Ovde se kafa shvata ozbiljno :) Poseban ukus kafi daje voda sa kojom se priprema, jer je sama po sebi izuzetno pitka i nalikuje mineralnim vodama (kažu da stiže pravo iz Alpa). Espreso se inače zove Brauner, a kada naručite dupli espreso, zaista to i dobijete (ne produženi). Većina konobara zna engleski, a poneki čak i srpski, tako da ćete se lako snaći čak iako ne govorite nemački.

Ukoliko ste fan Nespresso brenda, ovde možete da popijete Nespresso kafu u njihovom originalnom kafiću, kao i da kupite kapsule za Vaš aparat (jedva čekam dan kada će se Nespresso pojaviti u Srbiji). Za one koji nisu upoznati sa brendom – Nespresso  i Dolce Gusto aparati su dve strane istog brenda, kod oba se kafa sprema pomoću kapsula, samo što su, po mom mišljenju, Nespresso aparati neuporedivo kvalitetniji i lepše dizajnirani a napici originalniji i sličniji “pravoj” kafi, punijeg ukusa i lepšeg mirisa. U svetu kafe, Dolce Gusto se smatra „ružnijom sestrom“ Nespressa :)

Ono što nikako ne smete propustiti u Beču je, naravno, Bečka kafa :) Takozvana mélange kafa se priprema tako što se preko espresa sipa mlečna pena i doda šlag, a ponekad i cimet, karanfilić i drugi začini. Pojedini u kafu dodaju i čokoladu, ali po mom mišljenju to onda više nije Bečka kafa, već pre moka. Fun fact: negde sam pročitala da je ubedljivo najpopularnija kafa među Bečlijama upravo mélange. Računamo da oni znaju šta valja :)

melange kafa

Ipak, na ovom putovanju najveći utisak na mene nije ostavila kafa već – čaj! I to veoma poseban – macha latte. To je zapravo zeleni čaj sa puno toplog mleka. Ako volite da pijete čaj sa mlekom, ovaj napitak će Vas oduševiti. Pravi se kao kapučino, samo što se umesto kafe stavlja zeleni čaj u prahu. Tako se dobije napitak koji se sastoji od toplog mleka sa ukusom zelenog čaja i kremastom penom odozgo. U ovaj napitak se uglavnom još dodaje i malo meda ili šećera. Može da se pravi i sa sojinim mlekom, što mu daje dodatnu “azijatsku” notu. Toliko sam se oduševila ovim napitkom, da ću probati da ga napravim i kod kuće, pa ću da javim kako je ispalo :) (ako nađem zeleni čaj u prahu, ako ne, sama ću da ga usitnim).

macha latte

Sve u svemu, ako ste ljubitelj kafe, slatkiša i čajeva (ali i kuvanog vina i dobre tople čokolade), Beč je destinacija za Vas.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram