Korisno

Da li je kafa štetna po zdravlje?

By on септембар 29, 2014

Odgovor naučnika sa Harvarda je definitvno – NE. Štaviše, kao što svi mi, ljubitelji kafe, već odavno predosećamo, kafa može imati brojne pozitivne efekte po Vaše zdravlje. Nakon studije koja trajala 24 godine, naučnici su utvrdili da svakodnevno konzumiranje do 6 šoljica kafe ne povećava rizik od bilo kog oboljenja. Redovno pijenje kafe u bilo kom obliku smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti , raka jetre i ciroze. Ukoliko se pije filter kafa, ona smanjuje LDL holesterol. Verovali ili ne, naučnici su čak utvrdili da su ljudi koji su redovno pili kafu imali i manji rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, u  odnosu na one koji su retko pili kafu ili je nisu konzumirali uopšte.

shutterstock_113799127

Naravno, ovo se odnosi na konzumiranje čiste kafe i/ili sa malo mleka, ne na visokokalorične šećerne bombe od kafa koje se služe sa šlagom, sladoledom, čokoladnim sirupima i slično… Zašto su ovakva istraživanja važna? Ne samo zato da bismo se mi, ljubitelji ovog napitka, osećali bolje :) već i da bi se promenila opšteprihvaćena slika o pijenju kafe kao poroku, gde se kafa stavlja u isti rang sa preteranim konzumiranjem akloholnih pića ili pušenjem (koliko puta ste čuli kako neko sa ponosom kaže: „Ja ne pijem alkohol, ne pušim i ne pijem kafu“?!).

shutterstock_128377001

Dakle, kafa je dobra za Vas, uživajte u Vašem omiljenom napitku bez trunke griže savesti! Prijatno :)

TAGS
RELATED POSTS
1 Comment
 1. Одговори

  Nenad

  септембар 30, 2014

  Hvala na obaveštenju, sad ću lakše progutati onu „prvu jutarnju“ i neću imati grižu savesti dok pijem umirujuću popodnevnu kafu :)
  Moram malo i da vam protivrečim. Vidim da sete se poprilično pomučili da nam sažvaćete ili prepričate ovaj tekst na engl. jeziku u kojem se navode sve dobre stvari koje kafa nosi sa sobom, i jako mi je drago zbog toga a i ovom tekstu daje posebnu težinu. Naravno moram da dodam da je sve ovo OK ako je tekst objavljen od onog Harvardskog profesora (kao da mi to možemo da proverimo) tačan i istinit. Više mi se čini da je neka tvornica kafe platila da se to objavi i obelodani ne bi li povećala prodaju svog proizvoda… kafe.
  Ovaj skepticizam proizilazi iz emisije odgledane pre manje od nedelju dana u kojoj je dr sa VMA pričao o popriličnoj štetnosti kafe i svim lošim stvarima koje redovno unošenje kafe izaziva. Kako sada to da shvatim, da naš eminentni stručnjak priča o štetnosti kafe a stručnjak sa Harvarda zastupa druge stavove?
  Molim vas izguglajte još neki sajt da bi bili sigurni.
  S poštovanjem.
  ps. neću se odreći moje jutarnje kafe pa makar me to ubilo

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram