Fotografije

Dumb Starbucks

By on август 4, 2014

Da li ste nekada pili kafu iz poznatog lanca Starbucks? Ako i niste, sigurno ste makar čuli za njih. Sa druge strane, znate li šta je Dumb Starbucks?

'logo

Nastao kao parodija na veliki američki lanac kafeterija, Dumb Starbucks je svečano otvoren u februaru ove godine u Los Anđelesu, u Kaliforniji. Ovaj kafić je izgledao potpuno isto kao klasičan Starbucks kafić, sa identičnim eksterijerom, nameštajem, menijem, logotipom, pa čak i dizajnom šoljica, sa tom „malom“ razlikom da na svakom artiklu piše: „Dumb Starbucks“. Zvuči kao kršenje autorskih prava originalnog lanca? I jeste, ali je bilo potrebno izvesno vreme advokatima da to i dokažu i ovaj kafić zvanično zatvore. Naime, caka je bila u tome što su vlasnici „Dumb Starbucksa“ svoju manufakturu otvorili kao „umetničku galeriju“ a svaka kafa koju kod njih naručite i popijete smatrala se „umetničkim eksponatom“. U slučaju umetnosti, ovakav potez se ne smatra kopijom, već umetničkom parodijom. To je isti onaj zakon koji omogućava Weird Al Yankovich-u da preuzima tuđe pesme i obrađuje ih, besplatno. Naravno, ovo nije dugo potrajalo i „rupa u zakonu“ je ubrzo zapkrpljena a „Dumb Starbucks“ zatvoren.

 

 

TAGS
RELATED POSTS
Najskuplja kafa na svetu

октобар 23, 2017

Svet kafe

октобар 22, 2015

Foto tura kroz Doncafe fabriku

октобар 13, 2015

Kako da napravite penu od mleka bez aparata?!

јул 27, 2015

Napravi svoju kafenu razglednicu

јун 24, 2015

Kafe bonton

мај 13, 2015

[RECEPT] Biftek sa kafom

јануар 14, 2015

Srećni praznici

децембар 29, 2014

Instant kafa – da ili ne?

децембар 19, 2014

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram