Korisno

French press vs moka pot

By on октобар 17, 2014

Danas se bavimo odgovorom na pitanje da li je bolja, lepša, jača i ukusnija kafa napravljena u francuskoj presi ili u moka potu? :) Za one koji ne znaju, francuska presa je ovo:

french press

A moka pot je ovo:

mocha pot

Za potrebe ovog „eksperimenta“ koristila sam istu kafu (Illy espresso) i oba „aparata“ od istog proizvođača.

U francuskoj presi, kafa se sprema pomoću potiska. Sipate kafu, dolijete vruću vodu, ostavite par minuta da odstoji i snažno pritisnete klip na dole. Tako zapravo dobijate efekat turske kafe samo bez taloga, jer on ostaje zarobljen ispod klipa.

kako se sprema u francuskoj presi

Moka pot funkcioniše po drugačijem principu –  kafa se sipa u rupičastu posudu, koja se stavi iznad posude sa vodom i sve se to dobro zatvori. Posuda ide na ringlu, kada proključa, vruća voda prolazi kroz rešetku i nastaje prava „erupcija“ kafe. Dakle, i ovde imamo ideju potiska, samo na gore. :) Ideja je ista, ali efekat je drugačiji, u moka potu dobijate kafu koja je sličnija espresu nego turskoj kafi.

kako se sprema kafa u moka potu

Napomena: ja sam u oba slučaja koristila sveže mlevenu kafu, što daodatno pojačava i miris i ukus, što bi rekli u onoj reklami :) Ovaj Colosus mlin što vidite na slikama je veoma praktičan, brzo samelje kafu, zamiriše celu kuću, a nije ni skup (oko 2.000 rsd). Za moka pot i francusku presu cene variraju (ja sam obe dobila na poklon te ne znam tačnu cenu), ali generalno se cene razlikuju prevnstveno u zavisnosti od kvaliteta izrade. Jako je bitno da rešetka kroz koju curi kafa bude odgovarajuće gustine, kako ne biste imali taloga u kafi. Ja preporučujem aparate italijanske proizvodnje, jer ako nešto znaju, Italijani znaju kako se pravi dobar espreso, a i dizajn im je jača strana. :)

Zaključak: Koji je bolji –  moka pot ili francuska presa? Sve zavisi od toga šta više volite. Generalno u moka potu možete da napravite nešto jaču kafu, teksturom i bojom sličniju espresu, a u francuskoj presi kafa više „vuče“ na domaću kafu. Sve zavisi od vaših preferencija, a moj glas ovaj put ide moka potu, pošto sam generalno veći ljubitelj espresa. :) U svakom slučaju, nećete pogrešiti ni sa jednim od ovih načina pripremanja kafe. Prijatno! :)

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Одговори

  Snježa

  октобар 17, 2014

  koristim moka pot stalno..kod njega je važno ne prati ga…a kavu koja je ostala u onoj rupičastoj posudi ne izbacivati dok ne budete pravili sljedeću kavu :)
  aparatić je to bolji što kava više „uđe“ u pore :)
  ovo sam samo prenijela uputstva koja sam dobila od mojih talijana :)

  • Одговори

   Anđelka

   октобар 17, 2014

   Sjajni saveti, to sam isto i ja čula. Moka pot ne perem, samo ga ispiram, ali mi OCD ne da mira, ne mogu da ostavim iskorišćenu kafu u posudi nikako :)

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram