Korisno

Kafa bez kofeina

By on април 29, 2015

Mnogi ljubitelji ukusa i mirisa kafe se odlučuju za kafu bez kofeina, kako bi i dalje uživali u prepoznatljivoj aromi, bez propratnih efekata kofeina. Čak i velike kafopije često uzimaju kafu bez kofeina u situacijama kada im se uveče pije kafa a ne žele da ih kofein drži budnim cele noći. Sa druge strane, ima ljudi koji jedino ovakvu kafu i piju, pre svega jer su ubeđeni da je kofein štetan. Uz sve to, ima i onih koji tvrde da je upravo kafa bez kofeina štetna… Šta je istina?

Kafa bez kofeina (dekofeinizovana kafa) je kafa koja je prošla postupak dekofeinizacije da bi se eliminisao kofein. Međutim, kafa bez kofeina nije potpuno bez kofeina. Da bi dobila oznaku „bez kofeina”, kafa mora ispuniti međunarodne standarde, prema kojima treba da bude 97% bez kofeina (EU standardi su strožiji i zahtevaju 99,9%).

illy bez kofeina

Preporuka: Illy kafa bez kofeina

 

Kafa Arabika u zrnu sadrži upola manje kofeina u odnosu na zrna Robuste, tako da je pogodnija za pravljenje kafe bez kofeina visokog kvaliteta. Takođe postoje retke vrste Arabike, koja prirodno ima vrlo nizak nivo kofeina.

Kafa bez kofeina potiče još iz 1903. godine, kada je nemački trgovac kafom Ludvig Rozelijus (1874-1943) razvio komercijalni proces izvlačenja kofeina iz kafe i patentirao ga nekoliko godina kasnije. Tada je kao rastvarač za izvlačenje kofeina iz zrna korišćen benzen. Ovo baš i ne zvuči preterano zdravo, zar ne? Ne brinite, ta metoda se odavno ne koristi. Najveći broj metoda dekofeinizacije se danas zapravo svodi na potapanje sirovih zrna kafe u vruću vodu, da bi se izdvojio kofein. Takođe se koriste i metode bez vode (sa ugljen-dioksidom). Tipičan proces izgleda ovako:

• zrna kafe potapaju se u vodu ili se izlažu pari, na temperaturi između 70 i 100 stepeni
• zatim se podvrgavaju dejstvu hemikalija (to mogu biti ugljen-dioksid, ulje kafe, etil-acetat, metilen-hlorid, rastvarači)
• zrna se potom vade iz tekućine bogate kofeinom
• tekućina bez kofeina se vraća u zrna kako bi im se povratio ukus izgubljen prilikom ekstrakcije
• zrna bez kofeina su potom spremna za sušenje i prženje

Ukoliko vam sva ova hemija deluje odbojno, imam lepu vest za vas: 2004. godine pronađena je jedna vrlo retka biljka arabike, koja prirodno ne sadrži kofein.  Zamisao je da se uz obične biljke kafe uzgaja kultura arabike bez kofeina. Ako se takvo uzgajanje pokaže uspešnim, uskoro možemo očekivati velike količine kafe, koja prirodno ne sadrži kofein.

late-night-coffee

Dakle, zaključak je sledeći: kafa bez kofeina nije štetna (ako se, kao i sve u životu, konzumira umereno). Vrlo verovatno nećete osećati dejstvo kofeina kada je pijete, ali imajte na umu da nijedna kafa nije 100% bez kofeina. Takođe, moj utisak je da kafa bez kofeina jednostavno nema taj šmek koji bi trebalo da ima (moguće je da je to i psihološki). U svakom slučaju, ako se plašite da će vas kofein učiniti hiperaktivnim, a pije vam se kafa uveče, šoljica bez kofeina je definitivno dobar izbor. :)

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram