Korisno Recepti

Kako napraviti savršenu tursku kafu

By on август 21, 2017

Večito pitanje. Nisu za džabe naše bake govorile da možemo da se udajemo tek kad naučimo da spremamo savršenu “domaću” kaficu. Reći ću vam jednu stvar – uopšte nije lako. Prvo, da razjasnimo jednu čestu nedoumicu – “turski” i “bosanski” metod pripreme kafe uopšte nije isti. Tajna kod turske metode je da se džezva vrati da kafa proključa tri puta, dok se bosanski metod oslanja na pripremu vode u odvojenoj posudi i kada ona proključa, prelije se preko kafe koja je već u džezvi i onda se sačeka dok se ne podigne pena i kafica ne zakuva taman toliko da pena stigne do vrha džezve ali da ne preliva (posebna je umetnost pogoditi taj osetljivi trenutak između savršene pene i zagorele kafe koja curi svuda po ringli).

Kad će više ta kafa?!

Kad će više ta kafa?!

Koji god da vam je metod prirastao srcu, postoji par saveta koji vam mogu pomoći da pristavite tu savršenu kaficu (bez obzira na bračni status :) ).


1. Sve zavisi od ukusa, ali neki standardni odnos je: dve kašičice kafe na 120 ml vode.

  1. Iako možete da kuvate kafu u ćemu god hoćete, dokle god je ta posuda predviđena da ide na šporet, ipak kafa pripremljena u tradicionalnoj bakarnoj džezvi ima poseban šmek.
  2. Koristite hladnu, svežu vodu.
  3. Nikad ne spiajte vodu i kafu do vrha dževe, jer će pena nadoći i ispolivati i šporet i vas i sve okolo :)
  4. Ukoliko pravite kafu samo za sebe, a volite da je pijete sa šećerom, dodajte ga odmah u mlaku vodu, pre kafe.
  5. Kada sipate kafu u šoljice, sipajte je lagano, da se talog što manje pomeša sa tekućinom.
  6. Najvažnije pravilo: UŽIVAJTE :)
Kafica poslužena u tradicionalnom turskom kompletu za kafu, donetom iz Istanbula (posuda u sredini je za ratluk, ali ja sam umesto ratluka stavila keksiće sa lavandom)

Kafica poslužena u tradicionalnom turskom kompletu za kafu, donetom iz Istanbula (posuda u sredini je za ratluk, ali ja sam umesto ratluka stavila keksiće sa lavandom)

Budući da ozbiljno shvatam svoju ulogu kafe-blogerke, sve ovo što sam vam napisala sam i testirala u praksi i to sa novom Doncafe kafom koja nam donosi ukuse Hondurasa i Kolumbije. Inače, baš kao i kod vina, i kod kafe je izuzetno bitno poreklo zrna. Drastično utiče na ukus, miris i kvalitet. Baš kao i sa vinima, pravi entuzijasti i poznavaoci veoma cene određene regije iz kojih kafa dolazi, zbog svojih posebnih aroma, a jedna od najcenjenijih je manje-više čitava Latinska Amerika (uključujući tu i Honduras i Kolumbiju).

Što se tiče ova dva nova ukusa, meni se malkice više dopada Kolumbija, ali sve je stvar ličnih afiniteta. Dok Kolumbija ima aromu pečenog lešnika i pomorandže (njam, njam), dotle je Honduras nekako mirniji, sa notama meda i veoma suptilnim citrusnim mirisom. Koju god da probate, nećete se pokajati.

Pobednik može biti samo jedan, ali odluka nije bila laka :)

Pobednik može biti samo jedan, ali odluka nije bila laka :)

Jedan od bitnih razloga zbog kojih inače kupujem Doncafe Single Origin Honduras kafu jeste taj što se, kao kompanija, zalažu za bitne stvari, koje daleko prevazilaze savršeni latte art (mada im i to sjajno ide). Naime, zbog činjenice da žene obavljaju 70 odsto rada u polju na međunarodnom tržištu kafe, a poseduju samo 15 odsto zemljišta, postrojenja i proizvoda koji se prodaju, Strauss Coffee BV u okviru koje posluje i Strauss Adriatic, pomaže da se takva situacija promeni i s tim u vezi realizuje projekat partnerstava sa ženama uzgajivačima kafe u nekoliko zemalja širom sveta pod nazivom „Savesna šoljica kafe“. Možda je čak i bitnije da kafica bude savesna, nego savršena, a najbolje kad je oba :)

Novu Single Origin kafu možete naći u Maxi, Tempo i I Shop&Go objektima i kod mene u kuhinji (to samo ako požurite, neće mi još dugo potrajati, suviše je ukusna :) )

Da rezimiramo: savršena turska kafa je ona u kojoj ćete vi i vaši najdraži najviše uživati, ali vam svakako neće odmoći ni da kupite kvalitetnu kafu i pridržavate se par jednostavnih pravila prilikom pripreme. Prijatno! :)

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram