Fotografije Zabava

Kako napraviti tursku kafu?

By on jun 12, 2014

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi ima poseban šmek. Kod pripreme bitno je da kafu zakuvate barem dva, tri puta, piše autorka ‘Knjige o kafi’ Sara Peri. U džezvu je potrebno staviti dve kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti kako bude kipela. Kada dodate vodu, kafu promešajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda počne da kipi, kafu kuvajte do dva minuta i zatim je pomerite s vatre, te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se slegla. 

Ja sam u Istanbulu kupila originalni turski set za pripremu i posluživanje kafe (sa sve posudicom za ratluk/kocke šećera) i evo kako to izgleda kad se posluži. :)

turska

TAGS
RELATED POSTS
3 Comments
  1. Odgovori

    Saša

    jun 12, 2014

    Sutra ću je skuvati po ovom receptu, a još imam i ratluka, pa će biti pravi ugođaj :)

    • Odgovori

      Anđelka

      jul 9, 2014

      Prijatno, kakvi su utisci? :)

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram