Korisno Recepti

Ledena kafa

By on јун 11, 2015

U ovim vrelim danima, svi maštamo o ležaljci na plaži i hladnom piću u ruci. Ljubitelji kafe dodaju i da to piće treba da bude kafa. I to ledena!

dupli espresso sa sladoledom

Pre svega, da naglasim – „ledena kafa“ nije neki poseban napitak sam po sebi (kao npr. Affogato), niti poseban način pripreme kafe (kao npr. espresso); to je stanje kafenog napitka koji pijete. Dakle, ne postoji neki univerzalni recept za ledenu kafu. Svaka kafa koja nije topla se može nazvati „ledenom kafom“.

ledena kafaI čuveni „hladni nes“ je na neki način ledena kafa. Dobija se tako što se napravi klasična nes kafa i potom doda 3/4 šolje hladnog mleka. Neki ubace i kockice leda, za dodatno rashlađivanje (ja baš i nisam ljubitelj, jer to dodatno razvodni kafu). Mogu da se dodaju i sladoled i šlag, kao i sirupi sa raznim ukusima (poput karamele ili jagode). Tada kafa više podseća na neki slatkiš nego na kafeni napitak, ali nije ni to loše ponekad :)

Ukoliko ne volite ukus Neskafe, možete da napravite espresso i potom dodate hladno mleko (ista je procedura kao za hladni nes a ukus je malkice drugačiji).  Fredo kafa koju možete da poručite na skoro svakoj plaži u Grčkoj je zapravo hladni nes bez mleka (ili malo mleka) i sa puno leda.

oreo ice coffeeJoš jedna opcija jeste da uzmete kafu, mleko, led i sladoled po želji, ubacite sve to u blender i uživate u nečemu što bi se najpre moglo opisati kao „freezer“ od kafe.

Mnogi kafići pod „ledenom kafom“ podrazumevaju espreso sa hladnim mlekom, sladoledom i šlagom. Iako su takve kafene poslastice veoma ukusne, imajte na umu i da su prilično kalorične i da zavisno od sastojaka, često dostižu i do 300-400 kcal po čaši, pogotovo u komercijalnim lancima kafića poput Starbucks-a.

Veoma osvežavajuće piće, iako ne „ledena kafa“ u pravom smislu te reči je – Affogato. To je napitak koji se dobija kada se vrela kafa (espresso) prelije preko kugle sladoleda (najčešće od vanile). Sladoled se polako topi u espresu i stvara pravu eksploziju ukusa u vašim ustima. Zato je ovo meni jedan od omiljenih napitaka.

Dakle – univerzalni recept za ledenu kafu ne postoji. Sve zavisi od vaših želja, ukusa i potreba. Ono što je sigurno jeste da leti uvek prija lepo ohlađena kafa. A ako vas mrzi da, svaki put kada poželite da se osvežite, iznova kuvate kafu, mutite nes, perete espreso aparat i sl. posegnite za DIY rešenjem – ledenim kockama od kafe. Samo ih ubacite u mleko i voila! :) Ako i vi imate neki recept za ledenu kafu, podelite ga u komentarima :)

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram