Fotografije Korisno
Najskuplja kafa na svetu
Nedavno sam imala priliku da posetim plantažu kafe u Indoneziji. Pre svega, da vam predstavim taj predivan koncept gde se sve proizvodi, uzgaja, bere, melje, prži i priprema na istoj plantaži. Pored biljke kafe (arabika i robusta), imaju i biljku cimeta, vanile, kakaovca, kao i par drugih biljaka koje se koriste kao začin, poput limunove trave.
Robusta kafa
Arabika kafa
U skladu sa time, na samoj plantaži imaju tasting menu, gde možete da probate kafe i čajeve napravljene od sastojaka uzgojenih upravo tu.
Par zanimljivih ukusa slede
Čaj od Mangostina – tropsko voće koje ima ukus koji podseća na slatki hibiskus
Kafa sa sveže ubranim kokosom
Čaj sa limunovom travom
Čaj sa šafranom
Posebno otkrovenje za mene je bilo da ananas raste na zemlji, poput krompira. Nekako sam ga uvek zamišljala kako raste na drvetu
Pored ananasa, posebno mi je drago bilo da vidim pravo drvo kakaovca.
Ovo zeleno je nezreo kakaovac, dok je ovo sazreli kakaovac, od koga možete da pravite čokoladu, mmmm
Pre nego što pređemo na najzanimljiviji deo posete – isprobavanje kopi luwak kafe, htela bih samo da podelim sa vama i ovaj predivni desert, napravljen od slatkog pirinča ubranog na lokalnom pirinčanom polju. Slatki pirinač se onda prelije slatkim palminim sirupom i doda se rendani kokos. Inače, pirinač je jedna od osnovnih namirnica u ishrani Indonežana, a pored toga su jako zastupljene i banane (slika ispod su mini palačinke sa bananom).
Glavni razlog zašto sam želela da posetim ovu plantažu je taj što se na njoj prozivodi i čuvena kopi luwak kafa. Zašto je čuvena? Pre svega, zato što se smatra NAJSKUPLJOM kafom na svetu. Zavisno od toga gde ste na svetu, jedna šoljica ove kafe ume da ide i do $80.
Postoji dobar razlog zašto je ova kafa toliko skupa. Ukratko, pravi se od izmeta životinjice koja se zove civet luwak a inače liči na neku mešavinu mačke i veverice Te životinjice se hrane isključivo najfinijim bobicama kafe (vrlo su probirljive) i potom se ta zrna fermentišu u njihovom digestivnom traktu i onda one izbace svoj izmet i u njemu se nađu zrna kafe. Ta zrna se prikupljaju, prolaze kroz nekoliko krugova dezinfekcije i potom se prže i melju u fini prah. Ukus? Veoma intenzivan, prilično kiseo, sa primesama lešnika.
Ovo bi bila zrna kafe u civetovom izmetu
Dezinfikovana zrna kafe
Ispržena zrna kafe
Proces prženja se radi ručno
Konačni proizvod
I za kraj, da li bih vam preporučila kopi luwak? Da, ali više kao iskustvo, nego zbog nekog neponovljivog ukusa. Ako vam se ikada ukaže prilika da posetite predivnu Indoneziju, onda svakako iskoristite tu priliku i da posetite neku od ovih divnih samoodrživih plantaža koje upošljavaju lokalno stanovništvo u proizvodnji najukusnijih čajeva i kafe i isprobate i taj čuveni kopi luwak