Korisno Recepti

Neobični kafeni napici

By on септембар 10, 2015

Čak i ako niste neki kafopija, sigurno znate za one najčešće vrste kafenih napitaka – espreso, kapućino, nes, tursku kafu… Ali pored ovih, postoji i niz drugih pića koja se mogu napraviti od kafe. I što je najbolje, većinu možete da napravite sami, kod kuće!

Za ljubitelje jake i slatke kafe predlažem Café granite – to je skuvana jaka, zasladjena kafa, zatim zamrznuta, pa izmrvljena i u šoljici prelivena likerom od kafe.

Turska kafa
Ako volite citruse popijte Cafe orange – to je kafa dopunjena šlagom i likerom od pomorandže.

Café royal (jaka, zaslađena kafa, flambirana konjakom i rakijom) je izbor za prave hedoniste.

Oni koji nisu žele nešto manje ekstravagantno, neka probaju Caffe macchiato. To je kafa prelivena s malo mleka.

Café brulot je jaka kafa sipana u šoljicu ipreko izmrvljenog leda sa kašičicom maraskina, konjaka, ili ruma, a može biti i flambirana. Zvuči kao nešto što komotno možete da pijete u klubu umesto koktela :)

mojito coffee

Ako biste hteli nešto slabije, Café americano je pravi izbor za vas. To je vodom razređena espreso kafa.

Da probudite Italijana u sebi, pijte Caffe corretto. To je kafa sa dodatkom lozovače (u severnoj Italiji) ili sa likerom od badema (na jugu Italije).

Irish coffee je irski viski poslužen uz šećer i kafu sa šlagom. Ovde je kafa sekundarna, viski preovlađuje u ukusu i mirisu.

Kaffee verkehrt ili obrnuta kafa je pripremljena od više mleka nego kafe. To je ono što su naše bake zvale belom kafom :)

Ako vam se pije nešto stvarno neobično, onda je za vas Kaisermelange iliti carska mešavina. To je žumance umućeno sa šećerom, čemu je dodato malo mleka i konjaka i potom preliveno crnom kafom. Samo pazite da kupite ispravna jaja.

Konsul je kafa sa malo tečne slatke pavlake dok je Melange kafa izmešana sa istom količinom mleka, zaslađena šećerom ili medom.

kafa sa slagom

Ljubitelji jake kafe će sigurno uživati u espreso kafi sa samo nekoliko kapi mleka, a taj napitak se inače zove Noisette.

I konačno, ako vam već nije dosta bilo alkohola, predlažem Pharisaer. To je zapravozagrejan rum, preliven jakom kafom sa šećerom i šlagom.

Prijatno i javite koja vam se kafa najviše svidela :)

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram