Kafići
Novi espresso je stigao u grad
Šta da Vam kažem, kad već i vrapci na grani znaju da volim da idem u Doncafe kafić u Ušću. I to ne samo zbog dobrog pogleda i zbog toga što je to jedan od retkih kafića u Beogradu gde je jasno podeljen nepušački od pušačkog dela, već pre svega zbog vrhunske kafe. Nije me lako oduševiti – ako postoji “snob za kafu”, onda sam to ja. Espresso mora da bude savršene dužine i jačine, espresso aparat dobro očišćen od kamenca, kapućino da ima perfektnu penu… Uglavnom, shvatili ste – ne dajem preporuke za kafu olako, ali novi espresso koji sam probala u Doncafe kafiću u Ušću zaslužuje sve moguće pohvale.
Kad sam čula da su dobili novu espresso mešavinu, morala sam da odem i da probam da li je zaista tako sjajna kao što kažu ili ne. Toliko mi se svidela da sam se raspitala malo više o tome kakva je to mešavina, kako se dobija i šta joj daje tako specifičan i pun ukus.
Ovaj premium espresso je mešavina najfinijih arabika iz Centralne i Južne Amerike. Bobice kafe se beru ručno, i to tek onda kada su potpuno zrele čime je obezbeđeno da su i zrna koja se nalaze unutar bobica potpuno formirana. Ta zrelost upravo daje tu specifičnu aromu koja se najbolje može opisati kao voćna i slatkasta, sa blagim, prijatno kiselkastim “aftertaste-om”.
Specifičan način prženja doprinosi punoći ukusa. Što se mirisa tiče, ova 100% arabika mešavina malko podseća na pečeni lešnik, dok je krema savršene zlatne boje. Uostalom, nemojte meni da verujete na reč – trk do Ušća i probajte i sami, pa mi javite da li sam bila u pravu