Fotografije Korisno
[RECEPT] Biftek sa kafom
Sigurno ste do sada probali neke specijalitete sa kafom, mada su verovatno bili slatki. Ali kafa može i da se koristi kao dodatak u slanim jelima, tačnije pri spremanju bifteka. Probala sam sinoć i mogu vam reći – sjajno je!
Potrebno je:
* 2 komada kvalitetnog mesa za biftek, po izboru
* malo soli i bibera
* puter
* maslinovo ulje
* sveže samlevena kafa
Priprema:
Pripremite meso, ako je potrebno izudarajte ga malo čekićem, oslobodite se stresa Potom ga pospite solju i biberom po ukusu.
U tiganj stavite puter i malo maslinovog ulja i zagrejte.
Dok se puter topi, sameljite malo kafe i posipajte preko mesa. Ne plašite se, slobodno stavite malo više kafe.
Ja sam koristila kafu sa ukusom amareta, za dodatni šmek, ali možete iskoristiti bilo koju kafu koju vi volite (čak i onu bez kofeina). Možete i kupiti i već samlevenu, gotovu kafu, ali ovako lepše zamiriše
Kad se puter otopi, stavite meso u tiganj. U zavisnosti od debljine bifteka i toga koliko želite da bude pečen (ja volim srednje pečen), pecite 3 do 5 minuta sa obe strane.
Nakon toga, izdvojte meso sa strane, sačekajte da se malo ohladi, pospite još nekim začinima po ukusu, ako želite i voila!
Iznenadićete se, biftek uopšte nema jak ukus kafe, štaviše savršenog je ukusa. Kao prilog toplo preporučujem pire krompir i mešavinu zelenih salata. Prijatno!