Korisno Recepti

Slatko od mleka za savršenu kafu

By on март 31, 2015

Kada ljubitelj kafe otputuje u Brazil, poslednje što očekuje jeste da joj najjači utisak neće biti čuvena brazilska kafa već – karamela koju stavljaju u istu! :) Ali, to nije obična karamela već – doce de leite, bukvalno prevedeno – slatko od mleka. Dobija se kuvanjem kondenzovanog mleka i ima kremastiju strukturu od klasične karamele kao i manje šećera (što znači da je možemo jesti u većim količinama, zar ne?). U Južnoj Americi doce de leite (na portugalskom) tj. dulce de leche (na španskom) stavljaju bukvalno svuda – mažu na hleb, prave kolače, keksiće, torte (posebno je dobar čizkejk sa prelivom od ove posebne vrste karamele), a imaju čak i Milku punjenu njome. Ono što je mene posebno oduševilo jeste njena mogućnost primene u kafi. Naime, ideja je da obložite šolju sa dulce de leche (i to obilato, ne brinite ako curi sa strane) i potom sipate kafu po izboru. Odozgo malo pospete cimetom ako volite, ili kakaom. I eto uživanja!

dulce de leche coffee

Karamela se polako topi u kafi i daje joj slatkoću i malo kremastiju strukturu, čineći je tako savršenim napitkom koji je uz to još i dezert. Dva u jednom :) Imam još dobrih vesti – dulce de leche možete napraviti i sami. Potrebno je samo da nabavite kondenzovano mleko. Pretpostavljam da ga ima po prodavnicama zdrave hrane, ja sam ga konkretno nabavljala u jednom ruskom marketu u Belvilu. Ili ga nabavite u inostranstvu, npr. u Segedinu, ako imate mogućnosti.

dulce de leche

Dakle, potrebno je da uzmete konzervu kondenzovanog mleka, probušite par rupa odzogo i stavite konzervu u lonac sa vodom. Lonac sa vodom i konzervom unutra se zatim krčka oko četiri sata (naravno, morate povremeno da dolivate vodu, kada ispari, jer konzerva treba sve vreme da bude skoro pa prekrivena vodom, recimo da oko centimetar konzerve viri izvan vode, ne više). Kako kaže iskusan kuvar ove poslastice, Dušan, otprilike je potrebno dolivati vodu na pola sata. Dulce de leche je spremno kada se kondenzovano mleko malo zgusne i poprimi zlatno-braon boju. Potom možete da otvorite konzervu (pazite, vruće je!), malo promešate (najbolje mikserom za nes kafu) i potom prespete dragocenu smesu u predviđenu posudu i ostavite da se ohladi. I to je to :)

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram