Korisno

Šta je kofein i čemu služi?

By on фебруар 4, 2015
Kofein je prirodni alkaloid koji se dobija iz zrna kafe (najčešće), iz listova čaja i zrna kakaoa. Mnogi misle da se kofein može naći samo u čaju, kafi i energetskim napicima. Međutim, istina je da se on nalazi u mnogim drugim proizvodima: čokoladi, mnogim lekovima, kozmetičkim proiz­vodima (protiv celulita) i sl.

kafa

Pa da vidimo gde to sve ima kofeina i koliko:

* Analgetici (25-65 mg kofeina)

* Šoljica turske kafe (115 mg kofeina)

* Šoljica filter kafe (145 mg kofeina)

* Šoljica espreso kafe (100 mg kofeina)

* Šoljica instant kafe (85 mg kofeina)

* Čaša ledenog čaja (70 mg kofeina)

* Šoljica indijskog čaja (65 mg kofeina)

* 2.5 dl Red Bulla (80 mg kofeina, da, samo!)

* Coca Cola (38 mg kofeina)

* Coca Cola Light (38 mg kofeina, hm toliko o tome da je ovo „light“ verzija)

* Pepsi Light (30 mg kofeina).

U jednoj šoljici kafe nalazi se 0,15-0,20 gr kofeina, a smrtonosna doza je 10 gr. Dakle, nemojte da brinete, morali biste da popijete 50 šoljica espresa na eks da bi kofein imao fatalan učinak.

Velika popularnost kofeina ogleda se u njegovoj sposob­nosti da deluje stimulativno na centralni nervni sistem ali i kardiovasku­larni sistem.  U početku usporava rad srca a zatim počinje neposredno dejstvo na srčani mišić koje može dovesti do energičnog, žustrog grčenja srca i neugodnog lupanja i aritmije, ako preterate sa kofeinom. To je taj „kick“ koji svi mi, kofeinski zavisnici volimo i tražimo u svojoj jutarnjoj šoljici :)

Kofein na mišiće deluje tako što se oni brzo stežu, refleksi postaju brži, ali je njihovo opuštanje otežano i sporije. 15 minuta po ispijanju kafe kofein ostvaruje svoj maksimalni efekat u cirkulaciji. Kofein čak deluje stimulišuće na metabolizam. Ubrzava razgrad­nju masti i povećava potrošnju energije. Takođe ima izražen diuretski efekat. Kofein pojačava i koncentraciju HDL i LDL holesterola. Ono što je bitno jeste da ne dovodi do promene njihovog odnosa, pa se ne može smatrati štetnim kod ljudi koji imaju pojačan rizik od koronarnih bolesti i ateroskleroze.

Sad znate, zašto vaša omiljena kafa deluje tako kako deluje. :)

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram