Korisno

Surogati u kafi

By on јун 1, 2015

Većina nas veruje da se u kafi koju kupujemo nalaze samo samlevena i ispržena zrna kafe i ništa drugo. Bila to arabika ili robusta i bez obzira na način pripreme (turska, filter, espreso…), uvek očekujemo da ta topla, braon tekućina ima određeni ukus i miris na koji smo navikli. Ali, šta kada naša jutarnja šoljica nema ukus kakav smo očekivali? Može biti da je nismo pripremili na dobar način, ili možda nismo duže vreme čistili espreso aparat od kamenca, ali može biti i da umesto 100% čiste kafe, zapravo pijemo kafu sa surogatima.

Kada se govori o surogatima, tu treba razlikovati dve stvari: surogate U kafi i surogate ZA kafu.

kafa i cokolada

 

Ukoliko želite da smanjite unos kofeina, želite da uštedite ili jednostavno želite da probate nešto novo, onda možete da probate neki od surogata ZA kafu. Jedan od verovatno najpopularnijih u našim krajevima je cikorija. Prah cikorije po izgledu liči na instant kafu, a i ukusom pomalo podseća na nju. Cikorija je mnogima poznata kao zamena za kafu, ali ona ne sadrži kofein. Cikorija jača imunitet, poboljšava metabolizam i smiruje nervni sistem i veoma je cenjena zbog visokog sadržaja inulina koji ima prebiotsko dejstvo.

U prodavnicama zdrave hrane možete naći „Divku“, zamenu za kafu od prženog korena cikorije i prženog ječma. Pored ove, zamena za kafu se može praviti i od drugih vrsta biljaka, npr: od prženog hrastovog žira, korena maslačka, mahunarki (pasulja, soje)… Cikorija je ranije bila najpoznatija zamena za kafu, tačnije nije bilo mešanja sa kafom već je prodavana kao 100%cikorija i 100% zamena za kafu.

Surogati se mogu naći i U kafi. Pored čiste kafe, u proizvodnji iste se mogu upotrebljavati i: ječam, raž, pšenica, ječmeni slad,  smokva, rogač, naut, drugi jestivi plodovi bogati skrobom ili šećerom, kao i soja. Surogatima kafe mogu se dodavati: prženi šećer, skrobni sirup, melasa, jestiva biljna ulja… Neki od surogata imaju gluten i skrob, za razliku od njih, cikorija to nema. Osim toga, cikorija najčešće nije u ovoj grupi i jer je skup surogat.

Druga grupa dodataka u kafi jesu različite vrste aroma ili ekstrakata biljaka koje se dodaju radi arome. U Izraelu je to npr. kardamom kao tradicionalni začin i on se melje i meša sa kafom. U Istanbulu sam pila kafu sa dodatim mastikom, a probala sam i kafu spremljenu sa ružinom vodicom:)

Pre svega, treba da znate da dodavanje surogata pri proizvodnji kafe nije zabranjeno. Pravilnikom o kvalitetu kafe je omogućeno da se takvi „dodaci“ nađu u kafi, dokle god je to jasno navedeno na deklaraciji, kao i procenat koji je korišćen. Takva kafa je jeftinija, jer su i same sirovine od kojih je napravljena jeftinije. Problem nastaje kada pojedini proizvođači NE navedu da su koristili surogate u kafi i time direktno dovedu potrošača u zabludu, jer mi mislimo da kupujemo čistu kafu a u stvari dobijamo mešavinu kafe i surogata (to je pogotovo opasno u slučajevima alergija na određene surogate).

Nisu samo surogati razlog zašto vaša kafa možda nije tako kvalitetna kao što ste očekivali. Na ukus, miris i kvalitet mogu uticati i neodgovarajuće pakovanje, zatvaranje kesica heftalicom, mlevenje, prženje i pakovanje u istim prostorijama i sl. Sve ovo proizilazi iz nedostatka ozbiljne i redovne kontrole procesa proizvodnje i nepostojanja stručnih lica koja moraju da rukovode proizvodnjom kafe. Ovakvu situaciju možete najćešće zateći u lokalnim pržionicama kafe.

Šta možete da uradite? Za početak, možete se voditi time da veliki proizvođači kafe više poštuju procedure i pravila nego lokalne pržionice. Možda više volite ovaj ili onaj brend kafe, ali možete biti sigurni da veliki proizvođači poštuju određene standarde, te ako koriste surogate, da će to jasno i navesti na pakovanju (koliko sam ja videla, od ovih nekoliko najpoznatijih brendova u Srbiji, svi imaju „čistu kafu“). Ako imate vremena, prilikom kupovine pročitajte deklaraciju na pakovanju, radi dodatne provere.

Vodite se onom starom narodnom – „koliko para, toliko muzike„. Dakle, oni koji stavljaju surogate u kafu uglavnom imaju taj luksuz da mogu da spuste cenu jer su sirovine koje koriste jeftinije.

Za sve one koji su voleli naučne eksperimente kad su bili mali, postoji još jedan način kako mogu da provere da li je kafa koju su upravo skuvali sa ili bez surogata. Sve što vam je potrebno je uobičajen pribor za kuvanje kafe, malo sirćeta i povidon joda :)

 

I, da, probala sam jednom Divku, imala sam utisak kao da pijem neki čaj od muslija… Prava kafa je prava stvar, sve su ostalo nijanse… :)

UPDATE: 14.jula upućen je zahtev nadležnoj poljoprivrednoj inspekciji da ispita 21 marku kafe koje se nalaze na tržištu, za koje postoji osnovana sumnja da sadrže surogat, pri čemu to nije jasno navedeno na deklaraciji.

TAGS

јун 1, 2015

јун 1, 2015

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram