Fotografije Korisno

Svet kafe

By on октобар 22, 2015

Koje sve vrste kafe postoje? Kako se ona prerađuje? Kako prepoznati ustajalu kafu? U kom delu sveta se proizvodi najbolja kafa? Da li je moguće savladati late art u kućnim uslovima? Šta je aeropresa, šta sifon, a šta moka lonac? Da li u kafu mogu da se dodaju i sastojci poput alkoholnih pića, žumanceta, meda ili čaja i kakav ukus to ima? Toliko pitanja, a nigde odgovora… Do sada! Predstavljam vam knjigu Svet kafe Anete Moldvaer koja nudi odgovore na sva ova pitanja i mnogo više od toga. Inače, iako sam veliki fan modernih tehnologija, i dalje obožavam prave, fizičke knjige – osećaj papira pod prstima i miris štamparske boje ne može zameniti nijedan uređaj. Još kada je ta knjiga zaista dobro napisana, korisna i lepo dizajnirana, nema srećnije od mene :)

svet kafe

Iskreno sam oduševljena knjigom, ovo je najsveobuhvatnije štivo na temu kafe koje sam imala prilike da pročitam. Autorka počinje priču od korena (bukvalno, kreće od same biljke), pa potom prelazi na objašnjavanje uzgoja, prerade, prženja i distribucije kafe. Za sve ljubitelje putovanja, detaljan geografsko – kafeni presek Zemljine kugle može da bude jako zanimljiv vodič – autorka navodi kakva se kafa uzgaja i kom delu sveta i šta vredi probati.

Za sve one koji žele nešto praktičnije, drugi deo knjige krije pregršt korisnih saveta – od toga kako odabrati kafu, kako je čuvati, na koji način održavati espreso aparat, pa do toga kako se pravi savršeni espreso (detaljno opisano, sa sve slikama) i kako se crta po mlečnoj peni (tzv. latte art). Ukoliko nemate aparat za espreso, ne očajavajte, jer vam autorka nudi barem još deset drugih opcija za pripremu omiljenog napitka.

Sve je to lepo i krasno, ali moj omiljeni deo je ipak treći deo knjige – Recepti! Mislila sam da znam svakakve cake za spremanje ukusnih kafenih specijaliteta, ali nakon čitanja ove knjige sam se osetila kao Sokrat – „znam da ništa ne znam“. Recepti su vrlo raznoliki: od tradicionalnih, poput kapučina, preko nešto egzotičnijih, poput kafe sa viskijem ili burbonom, pa do onih potpuno ekscentričnih – kao što je na primer kafa sa jogurtom, mlekom ili čak, žumancetom ili likerom od mente (nema potrebe da naglašavam da ću ih probati sveeeee).

Poslednji deo knjige je posvećen upravo Srbiji – našem ritualu ispijanja kafe i značaju koji „jutarnja kafica“ ima za nas. O vrednosti kafe u Srba dovoljno govori činjenica da ljubitelji kafe u Srbiji popiju po 2,7 šoljica dnevno, a blizu 70% stanovništva počinje da pije kafu između 16 i 20 godine (ja sam počela na početku srednje škole, a vi?). Ovde takođe možete naći opis kako se naša Doncafe kafa prži, melje, priprema i dospeva u vašu jutarnju šoljicu. A ako vas zanima kako izgleda fabrika Doncafe u Šimanovcima, možete otići na foto turu ovde.

Sve u svemu, od mene topla preporuka da svratite do Vulkana i nabavite jedan primerak Sveta kafe. Ovo je nešto što svaki pravi ljubitelj kafe mora imati u svojoj biblioteci. A onda, skuvajte sebi jednu dobru kaficu, zavalite se u omiljenu stolicu, knjigu u ruke i uživajte u čitanju! :)

knjiga o kafi

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Anđelka Ducić
Beograd, Srbija

Zdravo, ja se zovem Anđelka i ja sam marketing geeketa. Internet je moje igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavim se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i online komunikacijom u globalu. Obožavam kafu i pišem blog posvećen istoj. Ako ne budete mogli da me prepoznate, ja sam verovatno ona čudakinja koja uporedo kuca na laptopu i tabletu, ispija svoju petu kafu i usput popravlja šminku dok smišlja novu kampanju.

Instagram